Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Γιάννης Χαρούλης

Κανονικά τώρα είναι η σειρά του Σωκράτη Μάλαμα να κάνει την εμφάνισή του. Του τραγουδοποιού από τη Σαλονίκη που είναι από μόνος του ένα μεγάλο κεφάλαιο στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Αλλά επειδή δεν μ' αρέσουν οι σειρές σκέφτηκα να παρουσιάσω πρώτα τον πιτσιρικά από την Κρήτη. Γεννημένος στα Έξω Λακώνια, ένα χωριό του Λασιθίου, μέχρι τα 10 του χρόνια έκανε αυτό που κάνουν τα περισσότερα παιδιά στα χωριά της Κρήτης. Έβοσκε πρόβατα. Αλλά από πολύ μικρός έμαθε μαντολίνο και σιγά σιγά τον συνεπείρε η μουσική. "Ανακάλυψη" του Χρήστου Θηβαίου, ο οποίος τον αποκαλεί μικρό του αδερφό, ο μικρός Γιάννης μπήκε με το καιρό στα μονομάτια του ελληνικού τραγουδιού για να μας χαρίσει την εξαίσια φωνή του, τόσο σε κρητικά τραγούδια όσο και σε άλλου είδους ακούσματα, που πάντα όμως χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικές ερμηνείες.
Τα δείγματα που σας παρουσιάζω είναι λίγα μπροστά στη μεγάλη γκάμα τραγουδιών που μπορεί να τραγουδήσει ο Γιάννης. Ακούστε τον σε τραγούδια της Κρήτης, στο Βοσκαρουδάκι του Μουντάκη, στη Θλιμμένη Χαραυγή των Φραγκιαδάκηδων (τα δύο αυτά τραγουδισμένα στη συναυλία που έδωσε στο χωριό του, τα Έξω Λακώνια) αλλά και στην Τίγρη των Χαϊνηδων. Στο "Πως να σωπάσω" των Ξαρχάκου/Κινδύνη (δυστυχώς δεν είναι τραβηγμένο απ' την αρχή), στο Χειμωνανθό των Καζαντζή/Φωτάκη αλλά και στο Παλιό Τραγούδι των Νικολούδη/Καβαδά. Όπως και στο Σκουλαρίκι του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια στα οποία ο Γιάννης Χαρούλης δίνει μοναδικές ερμηνείες.

Βοσκαρουδάκι αμούστακο


Πάντα θλιμμένη χαραυγή


Πως να σωπάσω

Χειμωνανθός


Παλιό τραγούδι


Τίγρη


Το σκουλαρίκι


Για το τέλος έβαλα κι ένα τραγουδάκι bonus


Δεν ξέρω πως μου ξέφυγε αυτό το καταπληκτικό τραγούδι. Το άκουσα πριν 2-3 μέρες και δεν μπορώ να σταματήσω να το ακούω. Δεύτερο λοιπόν τραγούδι bonus από τον Γιάννη Χαρούλη
Το όνειρο του πολεμιστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου